Dotazník na RNDr. Petra Ryšávku

pivo znak

Probiotické pivo je pivo živé, v průběhu skladování a dozrávání v lahvích nebo sudech mění svoji chuť od typicky hořké do příjemné kyselejší osvěžující ovocné. Najde svoje milovníky jak mezi muži, preferujícími hořkou chuť tak i mezi ženami, milujícími ovocná piva.

  • Kdo přišel s prvotním nápadem vytvořit probiotické pivo?

Prvotním nápadem bylo spojit příjemné s užitečným, tzn. moci vypít bez špatného svědomí o nějaké to pivo navíc. Impulze byla tedy samozřejmě jedna diskuze na zlatavým mokem v naší místní hospůdce v pozdním večeru. Výsledkem tedy byl nápad spojit pivo s probiotickými kulturami, které podpoří trávení a zvýší tím prospěšnost piva.

  • Jak jste se dostal ke spolupráci s Masarykovou univerzitou, VUT, Výzkumným ústavem veterinárního lékařství a Akademií věd?

Kvalitní výzkum dnes nelze dělat bez spolupráce s akademickou sférou. Jedna věc je mít nápady, druhá věc je mít možnost veškerých analytických technik, které je potřeba pro ověření vynalezené substance. Dnes už mám s řadou odborníků nadstandardní vztahy, které nám umožňují mnohem efektivnější řešení, protože ve společném výzkumu s námi vidí finální výsledek- tzn. rádi se s námi pouštějí do aplikovaného výzkumu, jehož cílem není publikace, ale reálný produkt.

  • Setkali jste se při výrobě probiotického piva s nějakými překážkami?

Každý projekt s sebou přináší spoustu komplikací. Už jen samotná volba probiotických kmenů byla poměrně komplikovaná. Některé například způsobily, že pivo rychle zkyslo a nebylo pitelné. Všechny tyto překážky jsme ale zdárně překonali.

  • Co to jsou probiotika a na co všechno je lze použít?

Probiotika jsou přátelské mikrorganismy, které patří do našich střev. A jsou to právě ty správné probiotické střevní bakterie, které zodpovídají za zdravou imunitu, správné trávení a nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Střevní bakterie dokonce chrání naše játra.

  • Jaké množství alkoholu a probiotik obsahuje jedna láhev (0.3l) probiotického piva?

Jedna lahev obsahuje v průměru 100 miliónů probiotických bakterií. Obsah alkoholu odpovídá 11 stupňovému pivu.

  • Jak dlouho probiotické pivo vydrží, jaká je jeho doba exspirace?

Probiotické pivo je pivo živé. Na rozdíl od pasterovaných a filtrovaných piv, která jsou doslova a do písmene mrtvá. Tzn. probiotické pivo během skladování dozrává a tím i mění svoji chuť. Zatímco první 2 týdny je pivo příjemně hořké bez náznaku kyselinky, od 2 týdne v důsledku aktivity přátelských probiotických bakterií dostává kyselejší citrónovou chuť. Velmi často tak zejména na konci expirace tzn. po 6 týdnech připomíná ovocný radler.

pivo_znak2